Pesta porcină africană (PPA) poate fi considerată una dintre cele mai temute boli epizootice din producția de porcine, alături de boala veziculoasă a porcului (BVP), virusul diareei epidemice porcine (VDEP) și febra aftoasă (FA).
Pesta porcină africană este extrem de periculoasă, datorită caracterului contagios ridicat, capacității de a se propaga cu ușurință prin intermediul mai multor vectori, ratelor ridicate ale morbidității și ale mortalității, precum și rezistenței atât la temperaturi ridicate, cât și joase, dar și la o gamă variată de valori pH. În plus, în prezent, nu există niciun tratament sau vaccin eficient. Înțelegem deci de ce producătorii de porcine se tem de această boală.
Așadar, cum se poate preveni și controla răspândirea acestei boli extrem de contagioase și de devastatoare?
Biosecuritatea este singura cale reală de a pune capăt răspândirii acesteia, reducând impactul asupra fermelor afectate și jucând un rol esențial în recuperarea clinică și în eliminarea virusului, în special în cazul fermelor mai
mari. Producătorii trebuie să asigure niveluri cât mai ridicate de iosecuritate, în care să se implice și pe care să le respecte atât managementul, cât și personalul și furnizorii.
Virusul PPA își găsește cu ușurință „căi de transport”, astfel că se ăspândește rapid. În primul rând, se propagă prin transport de la porc la porc , motiv pentru care biosecuritatea se axează, în primul rând, pe acest aspect.
Totuși, există multe alte modalități de răspândire. Orice alte mijloace de transmisie reprezintă riscuri, de la nutreț la animale moarte, mașini de serviciu sau îndepărtarea dejecțiilor. Următorul risc important este transmiterea prin contact cu porcii mistreți. Oamenii pot, de asemenea, reprezenta vectori de propagare, prin îmbrăcăminte, încălțăminte ori echipament, sau orice alt obiect neanimat pe care îl introduc în unitate.
Virusul poate rezista timp de câteva luni în produse din carne negătită și în lături, putându-se transmite așadar prin intermediul hranei pentru porci contaminate sau al produselor din carne ingerate. Răspândirea pe calea
aerului a fost demonstrată, însă numai pe distanțe scurte, fiind puțin probabil să reprezinte un factor major.
Pentru a asigura eficiența biosecurității împotriva PPA, trebuie să instituiți măsuri de planificare adecvate, proceduri corecte, o instruire corespunzătoare și instrumente de calitate.
Planificarea Faceți o analiză detaliată a planurilor dumneavoastră de
biosecuritate de la toate nivelurile, utilizând o abordare bazată pe riscuri, în care să implicați veterinarul, echipa de management și personalul din fermă.
Programarea este esențială, începând de la transport; aflându-se la vârful piramidei biosecurității, este de preferat ca efectivele pentru reproducere să beneficieze de transport dedicat. Dacă este posibil, aranjați transport
separat pentru fermele infectate și cele neinfectate.
Deplasarea personalului este un alt aspect vizat, evitându-se partajarea personalului, iar deplasarea acestora făcându-se numai dinspre vârful înspre baza piramidei. Deplasarea de la o unitate la alta a consilierilor, a echipei de management și a personalului din teren prezintă risc ridicat.
Este necesar să se planifice livrarea și intrarea echipamentelor, îndepărtarea animalelor moarte, a dejecțiilor sau a oricăror alte deșeuri.
Trebuie revizuit și planul privind controlul mistreților/porcilor sălbatici, al rozătoarelor și al altor animale. Asigurați-vă că există o barieră/un gard securizat în jurul perimetrului unității, pentru a preveni intrarea unor animale sălbatice mari, precum porci mistreți/sălbatici, cerbi, vulpi etc.
Nu în ultimul rând, planificarea trebuie să țină întotdeauna cont de o altă regulă importantă, și anume ca, între fermele pozitive și cele negative, să nu se partajeze absolut nimic, nici transport, nici personal, nici echipamente.
Proceduri Printre cele mai importante aspecte ale biosecurității se numără înțelegerea și implementarea liniilor de separare între zonele curate și cele murdare. Acestea se vor asigura la nivelul întregului sistem de producție, de exemplu, între rampa de încărcare și transportorul de porci, între zonele
murdare și cele curate din sistemul de intrare danez sau între sol și cabina autovehiculului de transport hrană.
Trebuie identificate toate liniile de separație relevante, precum și procedurile corecte în vederea instituirii unei separări clar stabilite și utilizate.
Există multe alte proceduri care trebuie respectate.
Printre acestea se numără aspecte precum utilizarea corectă a dușurilor, proceduri adecvate referitoare la ieșirea din și reintrarea în fermă, dezinfecția echipamentelor care intră în fermă, dezinfecție după trecerea prin preajma fermei a unor autovehicule de risc, dar și comportamentul personalului propriu sau contractant în timpul evacuării dejecțiilor.
În cazul fermelor infectate, unde s-a impus bioizolarea, exemplele de proceduri bune includ: controlul mișcării personalului în fermă, curățarea și dezinfecția periodică a aleilor de trecere după mișcarea porcilor, îndepărtarea și spălarea în mod adecvat a dejecțiilor locale, precum și curățarea și dezinfecția terminală sistematică între loturi.
Instruirea Implicarea și instruirea reprezintă elemente integrale ale programului de biosecuritate, și vor include managementul, personalul de la fermă, șoferii, personalul de serviciu și vizitatorii. Pentru a înțelege ce au de făcut, aceștia trebuie să înțeleagă importanța biosecurității în combaterea PPA, că aceasta este în continuare importantă și cât de ușor se propagă virusul.
Coordonatorii programului de biosecuritate își vor stabili ca sarcină principală instruirea, analiza și reinstruirea, după necesități. Cotele ridicate de rotație a personalului și nevoia de actualizare a informației reprezintă o provocare.
Cel mai important este să se respecte regulile; mai devreme sau mai târziu, nerespectarea acestora va duce la breșe de biosecuritate.
În lipsa instrumentelor potrivite, biosecuritatea nu va avea succes.
Autovehiculele sunt vectorul principal de propagare a PPA, motiv pentru care este esențial să existe zone bine dotate pentru curățarea și dezinfecția mașinilor. Spălarea adecvată a autovehiculelor trebuie să permită îndepărtarea dejecțiilor, să ofere o bună curățare și dezinfecție și, în mod vital, să prevină contaminarea încrucișată. Posibilitatea uscării și încălzirii camioanelor după curățare și dezinfecție reprezintă un avantaj, dar nu un înlocuitor.
Un alt exemplu de instrumente bune de biosecuritate îl reprezintă sprayurile dezinfectante utilizate la apropierea de fermă, spălarea externă pentru dezinfectarea locurilor străbătute de camioane, colectarea de la distanță a
porcilor morți și facilități adecvate pentru intrare, precum dușurile sau sistemele de intrare daneze.
Printre cele mai eficiente instrumente pentru o biosecuritate eficientă se numără detergenții cu putere mare de curățare Biosolve™ și dezinfectanții Virkon™ pentru uz în programul de curățare și dezinfecție avansată.
Spălarea exclusiv cu apă reduce contaminarea cu până la 60%, însă, prin utilizarea unui detergent cu putere mare de curățare, sarcina organică inițială va scădea cu 99%.
Așadar, pentru ca procedurile de dezinfecție ulterioare să dea cele mai bune rezultate, este esențială spălarea temeinică a tuturor suprafețelor și echipamentelor cu detergentul cu putere mare de curățare Biosolve™ PLUS.
Alegerea dezinfectantului este vitală. Acesta trebuie să fie activ împotriva PPA, dar, în același timp, să aibă și un spectru larg de activitate împotriva oricăror alți patogeni porcini care trebuie ținuți sub control. S-a dovedit în mod independent că Virkon™ S are un spectru larg de activitate.
Virkon™ S sa dovedit a fi eficient împotriva PPA(ASF) la o rata de dilutie de 1: 800 în prezența a 1% încărcătura organică serică și la o temperatură de 4 °C care reflect o performanță dovedită și adecvată pentru lumea reală “din fermă” (rezultatele testelor disponibile).
Spre deosebire de compoziția chimică a altor dezinfectanți, cum sunt cele pe bază pe glutaraldehidă și combinații de GLUT/QAC, Virkon™ S își păstrează eficacitatea împotriva virusului PPA, inclusiv la temperaturi scăzute. Mai mult, prin adăugarea de propilen glicol în soluții de Virkon™ S, punctul de înghețare al acestuia poate fi redus până la -10°C, fără a-i fi afectată eficacitatea; astfel, fermierii vor avea siguranța că soluția de dezinfecție utilizată va rămâne sub formă de soluție în condiții de iarnă geroasă.
Datorită proprietăților sale științifice extraordinare, Virkon™ S a devenit dezinfectantul preferat în programele de biosecuritate avansată la toate nivelurile, de la boxa de fătare, la transport și chiar la abator.
Cheia sistemului de intrare danez:
o intrare bio-securizată la hala de porci / adapost
zona de intrare a halei de porci / adapost dispune de
spații separate, curate și murdare, împărțite de o
barieră fizică, de obicei un mic zid
la intrarea în clădire veți fi în zona “murdară”, unde vi
se va cere:
1. Dezinfectați încălțămintea folosind un dezinfector
de incaltaminte
2. Îndepărtați hainele și încălțămintea exterioară
3. Spălați și dezinfectați mâinile
4 . Deplasați-vă în zona curată, pe cealaltă parte a
barierei, unde sunt prevăzute îmbrăcăminte de
protecție curată, cum ar fi cizme și salopetă (cizmele trebuie să fie puse înainte de salopete) l Dezinfectați încălțămintea folosind dezinfector de incaltaminte prevăzut, apoi intrați în zona de producție Protocolul este completat în sens invers atunci când ieșiți din clădire.
În fața condițiilor agricole dificile, cum ar fi provocările organice grele, timpul de contact scurt, eventuala diluare cu apa de ploaie, temperaturile scăzute și gama largă de organisme care cauzează boli, care pot exista în ferme, VirkonTM S este recomandat pentru utilizare într-o diluție de 1: 100 pentru controlulin caz de urgenta, preventive cat prin măsuri continue de biosecuritate pentru a asigura un nivel ridicat de eficacitate.
1. Hotărâți care este volumul de soluție dezinfectantă necesar, la rata de diluție corespunzătoare.
2. Măsurați cantitatea corespunzătoare de pulbere Virkon™ S necesară pentru a obține rata de diluție dorită.
3. Adăugați pulbere Virkon™ S în apă și amestecați bine până la dizolvare.
4. Cu ajutorul unui dispozitiv de spălare sub presiune sau al altui pulverizator mecanic, aplicați soluția de Virkon™ S la o rată de aplicare de 300 ml/m2.
5. Înainte de dezinfecție, toate suprafețele trebuie curățate și lăsate să se usuce.
Acest calcul este orientativ și se bazează pe rate de conversie din Marea Britanie, reflectând nevoile de utilizare din clădiri cu suprafețe semi poroase. Vă rugăm să verificați cerințele specifice țării/regiunii dumneavoastră.
Dezinfecția terminală și continuă - toate sistemele de apă pot prezenta un anumit grad de contaminare virală sau
bacteriană, în special rezervoarele, în care se pot acumula praf și reziduuri. Prin dezinfecție, sistemul va rămâne curat,
eliminându-se virusurile și bacteriile și oprindu-se dezvoltarea ciupercilor.
Pulverizarea dezinfectantului sub formă de ceață fină în adăposturile pentru porcine poate contribui la reducerea contaminării încrucișate și poate preveni infecții secundare în timpul focarelor de boli respiratorii sau de alt tip. Virkon™ S poate fi pulverizat sub formă de ceață fină în prezența porcilor la o rată de diluție de 1:200 (0,5%). Citiți întotdeauna eticheta Virkon™ S pentru a asigura respectarea reglementărilor.
Utilizările specificate și mențiunile înregistrate pentru Virkon™ S pot varia de la o țară la alta. Vă rugăm să contactați direct compania LANXESS pentru a verifica utilizările specifice aprobate pentru fiecare țară.
Referințe
1. Amass SF et al. Evaluating the efficacy of boot baths in biosecurity protocols. J Swine Health Prod 2000; 8:169–173.
2. Amass SF et al. Evaluation of the efficacy of a peroxygen compound, Virkon™ S, as a boot-bath disinfectant. J Swine Health Prod 2001;9(3):121–123.
Utilizați în siguranță produsele biocide. Înainte de utilizare, citiți întotdeauna eticheta și informațiile despre produs.
Zece motive pentru a pune Virkon™ S în centrul biosecurității fermei de porci.
1. Virkon™ S a redefinit biosecuritatea agricolă, deschizând calea progresului în ceea ce privește măsurile de urgență pentru controlul bolilor
2. Este aprobat de către guvernele din întreaga lume pentru combaterea bolilor majore, precum pesta porcină africană, FMD, virusul PRRS, PEDV etc
3. Singurul dezinfectant de marcă menționat în ediția din 2008 a planului guvernelor australian și neozeelandez pentru controlul de urgență al bolilor, AUSVETPLAN
4. Etalonul de aur al dezinfectantelor utilizate pentru băi la încălțăminte, omorând agenții patogeni de zece ori mai rapid decât cel mai apropiat competitor, chiar și la temperaturi scăzute și în prezența materiei persistente.1
5. Studiile de teren au dovedit că este foarte eficient împotriva celor mai grave amenințări pentru animale, respectiv împotriva virusurilor
6. Fără a fi nevoie de alternare, s-a dovedit că reduce potențialul de infecțiozitate cu tulpini super-rezistente de Salmonella
7. Prezintă un profil superior de siguranță a operatorului; produsul poate fi pulverizat sub formă de ceață fină în prezența animalelor
8. A fost conceput în așa fel încât să includă ingrediente atent selecționate pentru capacitatea de degradare naturală în mediu
9. Este ușor de transportat și de depozitat pe cale ferată, maritimă sau aeriană, fără cheltuieli suplimentare de transport sau depozitare
10. Biosecuritate într-un singur ambalaj - poate fi utilizat pentru suprafețe, echipamente, autovehicule, dezinfecție pe cale aeriană și a sistemelor de furnizare a apei
©2018 LANXESS. Virkon™, LANXESS™, și logoul LANXESS și orice logouri asociate sunt mărci comerciale sau drepturi de autor ale LANXESS Deutschland GmbH sau ale întreprinderilor afiliate ale acesteia.
Toate mărcile comerciale sunt înregistrate în multe țări din întreaga lume